Hoopcommunicatie verbinden - verkennen - verdiepen

Verbinden
Communicatie gaat altijd over hoop. De hoop dat je bij de ander overkomt. De hoop dat iemand jouw boodschap begrijpt of jouw organisatie aardig gaat vinden. De hoop dat iemand iets anders gaat doen of gewoon even naar je luistert. Om over te komen of te delen heb je verbinding nodig. Die verbinding start met een dialoog. Gestructureerd en met oprechte interesse in de ander.

Verkennen
Verbinding en dialoog krijg je alleen als je de ander kent.  Wanneer je nieuwsgierig blijft en elke keer opnieuw een vraag oprecht verkent. Verkennen kun je leren. Verkennen wie er verbinding verwachten en verkennen wat die verwachtingen dan zijn. Inzicht en gevoel voor wat anderen beweegt vormt de basis voor elke communicatieaanpak.

Verdiepen
Een goed advies komt met een stevige inhoud. Verdieping gaat over groei. Groei in kennis over het vak, kennis over jezelf en kennis over de organisatie. Inhoudelijk goed beargumenteerde adviezen geven en je stevig voelen in wat je kiest en adviseert. Verdiepen doe je soms met elkaar, maar soms ook liever met iemand die jou individueel verder helpt.

Waar ik werk ben ik bezig met verbinden, verkennen en verdiepen. Of zoek ik samen met anderen hoe en met wie wij dat het beste kunnen doen.